Thematisch werken

Thematisch werken

Vanuit het Nationaal Programma Onderwijs zijn we intensief bezig geweest kritisch te kijken naar ons onderwijsaanbod. Met name op het gebied van Begrijpend Lezen. Begrijpend lezen is belangrijk en is vooral zinvol voor kinderen als er betekenisvol inhoud aan gegeven wordt.

Met andere woorden: leren lezen is één, snappen wat je leest en hier kritisch op zijn is weer iets anders. Door het lezen, schrijven, luisteren en spreken met elkaar én met de zaakvakken (natuur en techniek, aardrijkskunde en geschiedenis) te verbinden wordt lezen betekenisvol. We bieden op deze wijze een rijk taalaanbod.

Om te leren is het daarom van belang dat een tekst betekenis krijgt. Betekenis krijgt iets als je er met alle zintuigen mee in aanraking komt. Niet alleen lezen, maar ook een excursie maken, mensen interviewen, zelf een maquette maken met een stuwdam of koken naar aanleiding van een recept.  Dàt zijn de zaken die maken dat je leert begrijpen en onthouden.

En wat hebben de groepen gedaan met het thema Op reis door Nederland?

Op reis door de provincies kom je van alles tegen! De kaasmarkten in Noord-Holland, de elfstedentocht in Friesland, de kastelen in Gelderland, watermanagement in Zeeland. Echt te veel om op te noemen. Daarnaast zijn er excursies gedaan naar molen Werklust in Oene, de gemeente archieven van Epe, hebben we ambachten gezien zoals kantklossen en stoelmatten, zijn er gastlessen gegeven, zijn er heuse verkiezingen gehouden met zelf opgerichte partijen. Echt te veel om op te noemen. Buurtnabij Burgerschap, de wereld van buiten naar binnen gehaald én andersom! En wat heel passend is: jong en oud leert van en met elkaar. Echt Dalton!

Want als afsluiter van het thema hebben we de op maat gemaakte toneelvoorstelling 'Het Hollands Handelshuis' opgevoerd. Het was een groot succes!

Kijk voor een impressie naar de foto's!

Previous Article Oud papier actie
Next Article Plein Plannen